You are currently viewing Lämna aldrig datorn olåst eller obevakad!

Lämna aldrig datorn olåst eller obevakad!

Visst kan vi väl vara överens om att det är onödigt att utsätta oss för just onödiga risker?

En av dessa är att ALDRIG lämna datorn olåst och definitivt inte olåst och obevakad, trots detta är det precis det jag möter nästan dagligen på Caféer, hotell, tåget mm.

En av höjdpunkterna var på tåget när en person i ledande befattning behöver gå på toaletten och vänder sig till mig och frågar om jag kan vakta hans dator. Kanske skulle nämnt att jag jobbar som hacker (ethical) 🙂

I Windows finns ett inbyggt kommando som kan visa alla WIFI-lösenord i klartext inkl företagets, ditt hemmanätverk, kunders nätverk, man behöver ca 30 sekunder på en obevakad olåst dator?

Med dessa lösenord så behöver man inte bemöda sig att hacka sig in i företagets nätverk utan kan fritt vandra in genom ”ytterdörren”.

Innan någon tekniskt insatt ifrågasätter att man måste vara admin på datorn för att se lösenorden så vill jag säga att i alldeles för många fall är användaren lokal admin på sin dator.

Gör mig en tjänst och lås alltid datorn så fort du reser dig upp, de ska sitta i muskelminnet och det är en vanesak.

Tangenterna [Windows-flaggan] + [L] låser datorn snabbt.

P.s. Detta tipset gäller Windowsanvändare och ja det är en Mac dator på bilden (obevakad) 😉

/ Mikael Jansson
Certified Ethical Hacker (CEH)

Uppdatering 2021-04-27 – Titta på följande video om du vill se ett exempel på hur det går till att stjäla alla WIFI-lösenord som nämns ovan