You are currently viewing Vad händer med din information när du byter dator?

Vad händer med din information när du byter dator?

I min vardag som ethical hacker är det OFTA jag stöter på information som är oskyddad eller hanteras oförsiktigt.

Har du funderat på vad som händer med din information när du byter dator, telefon eller annan utrustning? Bara för att filerna är borttagna av dig innebär inte att de är ”borta för alltid”.

Samma gäller när din hårddisk inte är krypterad för då spelar det ingen roll om du har lösenord (givetvis starkt lösenord 😉). Det räcker att antingen ta ut hårddisken eller starta om datorn med en ”magisk” USB så går man förbi lösenord och kommer åt informationen. Det är givetvis ganska enkelt att kryptera hårddisken både i Windows (pro) och Mac, hör av dig så berättar jag hur.

Jag köper och får många tekniska prylar som dessvärre också innehåller helt oskyddad information som verkligen inte borde följa med till en ny ägare. Tur i oturen blir den informationen destruerad på riktigt när den hamnar hos mig men i fel händer blir det inte bra.

Det absolut bästa sättet att ”envägskryptera” (läs destruera ) en hårddisk gör men genom att mata ett hungrigt monster som i videon. Garanterat omöjligt att lägga ihop det pusslet av information.

https://www.linkedin.com/posts/sekretesso-ab_fredagssnacks-v%C3%A5r-grymma-maskin-tuggar-i-activity-6733009763602362368-RiJp

/ Mikael Jansson
Certified Ethical Hacker