Du visar för närvarande Lånar du ut jobbdatorn till dina barn? 77% av sveriges föräldrar gör det!

Lånar du ut jobbdatorn till dina barn? 77% av sveriges föräldrar gör det!

Vi kan arbeta hur mycket som helst med it-säkerhet på företagen, men så länge vi inte inkluderar ett 360-graders tänk kring säkerhet så är möjligheterna fortfarande stora för potentiella hotaktörer att komma åt våra system och data.

Det kan verka långsökt att ”77 procent av Sveriges föräldrar lånat ut sin jobbdator eller jobbtelefon till sitt barn utan tillsyn” har något med saken att göra, men här kommer ett potentiellt scenario baserat på en verklig händelse.

För en tid sen arbetade jag med en utredning av ett groomingfall där en okänd person tog kontakt med ett barn via en spelchat i syfte att dels få barnet att  skicka bilder på sig själv, men också även att över tid bygga ett förtroende med barnet för att lura av den viktig information.

Pappan till barnet var VD för ett företag och förövarna lyckades övertala barnet att ge ut adressen,  ta bilder på huset och bilarna med registreringskylt och nästan få barnet att ge ut kortuppgifterna till föräldrarnas kreditkort. Att läsa den chatkonversationen och manipulationen som pågick över en längre tid utan föräldrarnas vetskap gör ont ända in i hjärtat.

Så med det i åtanke och också vad bifogad artikel nedan handlar om så är det extremt enkelt att ta scenariot vidare till att förövarna ber barnet att kolla en grej på föräldrarnas dator (jobbdator). Kanske öppna en webbsida, ladda ner ett program eller fotografera något på skärmen. Exemplen är många på vad det skulle kunna vara, MEN det som blir extra skrämmande är att just den datorn kanske till och med är uppkopplad till företagets nätverk eller har känslig information tillgänglig.

Om man dessutom tar med i beräkningne att i många fall så finns det inga säkerhetsspärrar eller skydd i datorn för att komma åt den känsliga informationen eller plantera ett program som kan köras när man väl kommer till kontoret igen och som ringer hem till förövarna.

Så jag vill uppmana till att säkerhet handlar väldigt mycket om en beteendeförändring och ett 360-graders säkerhetstänk och jag lovar att det behöver varken kosta skjortan eller att man behöver vara paranoid.

Statistiken som nämns i inlägget kommer från denna artikel av Computer Sweden:
https://computersweden.se/article/3802165/barn-far-ofta-lana-foraldrars-jobbdatorer-och-det-ar-ett-sakerhetsproblem.html